Surpriza
Multa lume ma contacteaza cu dorinta de a ii invata cainele refuzul de hrana. Sunt surprinsi cand le zic ca NU SE POATE!!! Vin cu contra argumente… „dar ala face” , „eu am vazut la alti caini”,”alti dresori au asa ceva in pachetul de dresaj”. Ei bine nu vorbim acum de alti dresori. Vorbim de refuz de hrana. Cel real. Cel care este realizabil si nu este un slogan de marketing.
Realitatea
Da, se poate invata un caine sa nu ia mancarea gasita pe jos sau de la o persoana straina, in anumite conditii, situatii. Tipare le numim noi. Exista chiar un exercitiu intr-un examen de lucru (dresaj), mondioring, unde cainele trebuie sa faca refuz de hrana, dar aici exista un tipar. Si anume: cainele este pus in pozitia CULCAT, conductorul/stapanul iese din raza vizuala a cainelui si vine o persoana straina sa ii arunce mancare cainelui. Acesta, daca a invatat bine exercitiul, refuza hrana aruncata, dupa care revine conductorul/stapanul. E un TIPAR (sablon) pe care il poate respecta cainele.
Cealalta situatie realizabila este refuzul de hrana in timpul plimbarii, in prezenta stapanului, de pe jos sau de la alti oameni. Este accentuat in prezenta stapanului!!!! Si oare de ce? Si cum este posibil?
Raspunsul este simplu. Cainele este animal de haita. Intr-o haita LIDERUL este cel care mananca prima data, si tot el, este cel care le da voie celorlalti membri ai haitei sa manance. Bineinteles acestia vor manca tot in ordine ierarhica. Prima data cei dominanti, iar cei slabi daca mai ramane ceva. Asa se intampla in „lumea salbatica”
In dresaj este asemanator. In primul rand catelul nostru trebuie sa ne recunoasca ca lider de haita. Atentie!!! Asta NU se obtine prin bataie, cum ar crede multi. Ca si la oameni, si la caini, liderul, nu este neaparat cel mai puternic fizic, ci cel cu atitudine de lider. Liderul nu trebuie sa fie un cretin care urla toata ziua. Poti sa ai un sef pe care sa-l respecti sa-l urmezi fara sa-ti fie frica de el (asa va doresc tuturor celor care aveti sefi 🙂 ). Cainele nu va mai lua mancarea de pe jos, atunci cand a invatat ca: la „SEFUL CEL MARE” nu-i convine. De ce ? Pentru ca instinctul de haita „ii zice” cainelui sa ii faca pe plac liderului haitei, in cazul nostru stapanul.
Acum cred ca prin deductie logica v-ati dat seama de ce nu se poate face un refuz de hrana cum ar vrea toata lumea. Sa lasi cainele in curte/tarc si sa nu manance hrana gasita, aruncata peste gard de un vecin „binevoitor”.
Degeaba faci tot felul de artificii prin care sa ii creezi cainelui disconfort (pedeapsa, curent, ardei iute si alte idiotenii ce le mai trece unora prin cap) in momentul in care cainele este singur in curte/tarc el este liderul. El decide daca va manca sau nu. Instinctul alimentar si curiozitatea il va impinge spre mancare si se va apropia. NU se va intampla NIMIC rau. Se va apropia si mai tare. Tot nu-l va pedepsi nimeni. Asa ca, intr-un final, va manca ce i s-a aruncat. Nu exista nici o garantie ca nu o va face, orice „dresaj” i-ai face.
Exceptia
Da, sunt caini care nu mananca decat de la stapan. Dar nu i-a invatat nimeni. Este o chestiune genetica. Asa sunt ei. Asa s-au nascut. Sunt reticienti in general, fata de straini sau de tot ce e nou. Sunt in stare sa nu manance daca le schimbi bolul de mancare. Dar nu de ei vorbim acum.
Ce este realizabil
Vorbim de celelalte doua cazuri de refuz de hrana care se pot invata. Si vorbim in special de a doua situatie, pentru ca prima este un exercitiu dintr-un examen. Un sport. Mondioringul. Sport care trebuie facut si indragit in intregime.
Vorbim de refuzul de hrana in timpul plimbarii. Cum invatam, cum obtinem asa ceva.
In primul rand trebuie sa avem o relatie buna cu câinele. El trebuie sa aibe incredere in noi. Noi trebuie sa fim liderii haitei. Trebuie sa invatam comanda „NU”. Trebuie sa invatam cainele sa aiba rabdare si sa renunte.
Cum fac eu asta?
De la inceputul inceputului, atunci cand invat cainele ce inseamna BRAVOO, el va invata si ce inseamna NU. Daca de exemplu face o prostie, cum ar fi, ia un papuc, ii zic un NU raspicat, puternic si hotarit!! In acel moment cainele se va uita la mine intrebandu-se: „ce vrea si asta”. Dar in acelasi timp va scapa si papucul. Acesta este momentul cand va auzi BRAVOO, cu multa bucurie si o recompensa mare. In felul acesta el va asocia ca la „NU” trebuie sa intrerupa ceea ce face.
Merg si mai departe de atat, iar atunci cand cainele a fost familiarizat cu lesa si zgarda ii voi da cate o recompensa din mana doar pentru ca se uita la mine. Dupa cateva recompense date din mana, voi „scapa” una. Daca renunta de la sine la cea „scapata” va primi o recompensa de la mine. Daca vrea sa o ia pe cea „scapata” nu il las sa ajunga la ea, iar in momentul in care renunta va primi o recompensa de la mine.
Complicam situatia si punem tot felul de „capcane” pe unde ne vom plimba.
La fel voi proceda si la refuzul de hrana de la straini, cu mentiunea ca aici putem sa rugam oamenii, care intentioneaza sa ii dea o gustare cainelui, sa nu o faca. Pentru eventualitatea in care nu suntem ascultati ne antrenam. Cu cainele in lesa ii dau recompensa fara vre-un motiv. In acelasi timp rog un prieten sa ii intinda cainelui „o gustare” dar sa nu o dea. In momentul in care cainele renunta la gustarea intinsa il voi recompensa eu.
Dresajul…. proces continuu
Nu va ganditi ca daca ati facut toate astea, puteti sa mergeti cu cainele la plimbare in abator si voi sa va dati pe telefon, pe Facebook, iar el sa nici nu se uite la sunci. NU! Trebuie sa fiti realisti si precauti. Este responsabilitatea voastra sa va supravegheati cainele si daca o data in 100 de ani incearca sa ia ceva de pe jos, trebuie sa ii atrageti atentia cu NU!!! iar. cand renunta sa-l recompensati.
Atunci cand mergeti in parc…. dupa ce si-a facut nevoile si le-ati strans, cum fac cainarii responsabili, va ocupati de el, prietenul vostru cel mai bun, cainele. Il „fugariti”, ii atuncati o minge, il tineti ocupat si il obositi. Si poate asta este cea mai importanta parte a refuzului de hrana in timpul plimbarii. Il tineti ocupat. iar el se va bucura de voi si nu-l va mai intereseaza nici mirosurile de pe copaci, nici trecatorii, nici pisica de peste drum, nici cainele de langa el. Tu esti centrul universului pentru el. Asta ineamna sa fi lider he haita (si asa se si obtine 🙂 ).
Daca ti s-a parut interesant articolul sau ti-a fost de ajutor, da-i un 👍 si distribuie articolul.