Meniu Închide

Cum dezvatam cainele sa mai faca in casa

Share with:


Am auzit multe ingrijorari de genul: „ce ma fac cu el cand il aduc acasa?” „daca isi face nevoile in toata casa, face in sufragerie, pe mocheta, pe canapea… etc.” si atunci cand acest lucru se intampla, de cele mai multe ori in loc sa rezolvam problema, catelul este scos in garaj sau pe balcon. O alegere nepotrivita, pentru ca acolo va urla de singuratate, va deranja toti vecinii,, ba mai mult cand va veni in casa sa il „giugiulim” putin va face pipi pe el de bucurie. 

Fara sa stim ii dezvoltam si o anxietate de separatie lasandu-l singur. El fiind cu fratii si cu mama lui pana acum, in siguranta, se trezeste brusc singur intr-un loc strain. Normal ca ii este frica si „urla sa fie „salvat”. Dar asta e o alta poveste si voi ‘ataca’ subiectul alta data.

Atunci cum dezvatam cainele sa mai faca in casa si sa-si faca nevoile afara? Trebuie sa il scoatem cat de des posibil, adica odata la 2-3 ore, la inceput inclusiv noaptea si dupa fiecare masa sau daca a baut multa apa. Daca puiul de caine miroase insistent si se invarte intr-un loc,acesta este un semn ca isi cauta locul pentru a-si face nevoile si trebuie scos afara urgent. Foarte important NU il ducem in casa imediat ce si-a facut nevoile, il mai plimbam putin sa nu asocieze „treburile” cu „sfarsitul libertatii” de afara. Eu de obicei nici nu ma uit la catel pana nu face un „șușu”. Pur si simplu ne plimbam. Imediat ce a facut ceva, vine o recompensa, de regula alimentara, (nu ies cu cainele fara recompensa)

Deci Regula de bazaorice atentie si recompensa, la plimbare, vine dupa ce si-a facut nevoile. In felul acesta catelul invata ca nevoile trebuie facute repede, pentru ca altfel nu vine nici joaca nici recompensa. Astfel invatam cainele unde e BINE sa-si faca nevoile, intr-un mod POZITIV, placut si pentru el si simplu de inteles.

 Ce se intampla daca cumva are loc un ‘accident’ si face in casa?

NIMIC

Ne facem ca nu am vazut, subliniez nu ii dam importanta, ca nu cumva catelul, atunci cand este  plictisit sa incerce sa atraga atentia in felul acesta. Si mai important sa NU-l pedepsim. Nu e vina lui ca nu a fost scos la timp.

Daca cumva, a facut ceva in casa, ne facem ca nu am vazut, ignoram fapta, iar mai apoi cineva va scoate catelul, iar cineva va curata locul ‘accidentului’ in asa fel incat sa nu vada catelul. Ca solutie de indepartare a mirosurilor neplacute va pot recomanda ODORMUTE , am folosit cu succes si functioneaza perfect, il puteti gasi si pe VelvetDog.ro. Prin formula sa de enzime, Odormute, descompune moleculele de miros si le ideparteaza, nu doar le acopera. Prin urmare catelul nu are tendinta sa repete „accidentul” pt ca el mai simte acolo un miros „chemare a naturii” pe care nasul nostru nu-l sesizeaza si considera ca acolo e locul unde trebuie facuta treaba. De aceea este important sa indepartam din casa acele mirosuri care l-ar „provoca” pe catel.

 Daca il pedepsim cainele de cele mai multe ori leaga pedeapsa cu fapta in sine si NU cu locul, cum ne-am dori noi. Prin urmare catelul se va abtine si la plimbare si nu-si va face nevoile afara. Dupa ore de stat afara degeaba ,noi ne plictisim, venim in casa, unde catelul nu se mai poate abtine si ….. uite accidentul! A facut in casa iar! Noi IAR il pedepsim si de fapt invatam bietul catel ca NU E BINE SA-SI FACA NEVOILE in sine , nicidecum ca nu e bine sa le faca in casa. Si asa el se va abtine cat mai mult  si va face pe furis pe unde apuca, dar de regula in casa pentru ca acolo-si petrece majoritatea timpului. Asa intram intr-un cerc vicios, din care e greu de scapat.

Nici nu trebuie sa amintesc sa nu-l bagati cu botul…. bateti cu ziarul…. alte tampenii din popor.

Pe masura ce creste catelul se pot rari iesirile. Pe la varsta de 5-7 luni deja se pot abtine cam 8 ore. Pana atunci e indicat sa tragem o fuga pana acasa in pauza de masa sa scoatem catelul la un „susu”. Daca ati tinut cont de sfatul meu cu recompensa si joaca totul e 5 minute 😉😊. La un moment dat trebuie sa scapam de „fuga acasa in pauza de masa”si asta e indicat sa o facem intr-un weekend, lungind ora la care scoatem catelul, nu sa sarim brusc peste ea.

Prin urmare nu e complicat, raspunsul la intrebarea: cum dezvatam cainele sa mai faca in casa, este simpla. Trebuie doar sa avem rabdare. Sa intelegem ca si cateii, la fel ca si copiii isi dobandesc  in timp controlul asupra reflexelor de necesitate. Mai apoi sa invatam catelul unde e bine si avantajos pentru el sa-si faca nevoile si sa ignoram ‘accidentele’, indepartand mirosul de urina, in asa fel incat sa nu vada catelul si sa nici nu-l mai simta!

Important, indiferent ce invatam catelul sa o facem pozitiv si sa nu ii cerem imposibilul!

Lasă un răspuns

36 de comentarii

  1. Ina Pintican

    Buna seara. Am un Yorkshite terrier de 5 ani , pana anul acesta am stat la bloc si nu am avut probleme cu el sa isi faca nevoile in casa . De 5 luni ne am mutat la casa iar de 2 luni isi face ne voile in casa ( in special caca noaptea). Ii dau drumul in curte dimineata sta gen 15 min min afara apoi vine la usa, il bag in casa si dupa 2 ore face caca in casa, seara il scot la ora 22 ma plimb cu el ca nu vrea sa iasa si pana dimineata face in casa. Cateodata sta toata ziua afara il bag in casa iar dupa 2 ,3 ore face caca in casa. L am certat , l am pedepsit, i-am mai dat si cu ziarul . Nu mai stiu ce sa ii fac . Cand stateam la bloc il scoteam la 7 dimineata si il mai scoteam seara la ora 18 si nu facea in casa dar de cand ne-am mutat la casa face caca in casa .ce e de facut? Multumesc

  2. ianasbianca

    Buna ziua!

    Am un pui de Shih tzu (5 luni) pe care nu il putem dezvata de facut in casa.
    Pana acum 3 saptamani stia ca nu are voie sa faca in casa pe timp de zi (doar noaptea facea la saltea), si stand la curte si avand usa deschisa iesea singur ziua ori de cate ori simtea nevoia insa a fost internat la spital 1 saptamana si de atunci, a inceput iar sa faca doar in casa, pe unde apuca (are amenajat un colt cu saltea absorbanta dar pe care nu o mai foloseste).
    Cum putem sa il obisnuim din nou sa faca afara?
    *Mentionez ca poate iesi oricand singur afara, se joaca in curte toata ziua dar cand intra in casa – primul lucru este de a-si face nevoile – si de multe ori dupa asta fuge din nou afara la joaca

    • Sebastian Trenka

      Din mesajul dumneavoastra reiese ca aveti un caine foarte libr, face ce vrea, iese cand vrea. NU ESTE TOCMAI CEEA CE ISI DORESTE UN CAINE!!!!! Cainele este un animal SOCIAL, traieste in haita, Haita lui acum fiind familia voastra, are nevoie de atentie din partea voastra si de reguli clare!!! Probabil singurul mod prin care primeste atentie directa, este atunci cand il certati ca a facut pisu in casa. Chiar daca este cearta, pentru el este un moment de glorie si este mai bine decat nimic, macar atunci cand este certat are toata atentia dumneavoastra.
      Eu va recomand sa ii faceti un program, sa-l scoateti la plimbare si sa impuneti reguli! Jucati-va in fiecare zi cu cainele atat la plimbare cat si in casa sau in curte. Va recomand si un curs de dresaj, dar un curs in care instructorul dresor va invata cum sa relationati cu cainele, sa-l intelegeti, nu unul in care va ia cainele si il dreseaza el. Cred ca problema va disparea in momentul in care apar regulile in viata cainelui si va sti exact cand va primi atentie de la voi.
      Spor la exercitii, sper ca v-am fost de folos

  3. Oana Cimpean

    Bună. Am adoptat un husky in varsta de 1 an si de o perioada il tinem in casă cel putin peste noapte. Ideea e că sta afara in curte majoritatea timpului si am scos-o si noaptea dar aproape de fiecare data cand intra inapoi in casa face pipi in casă. De exemplu intr-o seara, dupa ce i am dat de mancare afara a intrat in casa si in momentul in care a intrat a si facut pipi in bucatarie. Tin sa mentionez ca mai am un catel in varsta de 11 ani, care sta si el tot in casa si ea se cere afara.. De obicei acest lucru se intampla noaptea… dimineata cand ma trezesc vad urme de pipi pe covor.. oare ma puteti ajuta cu un sfat..? (inainte de a o adopta ea a stat impreuna cu un alt catel intr-un spatiu destul de mic , afara) Ceea ce ma intriga este faptul ca daca face treaba mare, fuge afara si face..
    Multumesc. o zi frumoasă!

    • Sebastian Trenka

      Buna ziua
      Aici sunt multi factori pe care nu ii cunosc, ca sa va pot da un raspuns relevant.
      Conteaza si cand este scos cainele ultima data afara, unde doarme de obicei, unde face in casa….
      Trebuie sa gasim cauza acestui comportament ca el sa poata fi rezolvat.
      Puteti sa ma contactati la tel: 0740584188 sa gasim impreuna o solutie.

  4. anna

    buna seara,am si eu un bichon de 8 saptamani din pacate nu are vaccine facute si de la veterinar mi-a zis sa nu il sot afara,problema mare este ca nu prea face pe asternuturile speciale ci mai mult in pat si pe jos..un sfat va rog..multumesc

  5. Pingback:Litiera pentru catel rezolva situatia de criza - dresaj canin Timisoara

  6. Rodica

    Bună ziua ! Am o problemă destul de neplăcută cu a mea cătelusă in vârstă de 7 ani, de fiecare dată sare pe noi când intrăm in casă, fiind deja mare, aproape că ne dezechilibram mai să cădem, practic se aruncă pe noi, ori se bucură ori vrea să ne arate ca ea domină, e deja enervantă ca ne distruge hainele,sacoșele si chiar ne rănește cu unghiile . Vă rog mult, un sfat !Mulțumesc anticipat,si,toate cele bune !

    • Sebastian Trenka

      Buna ziua
      Saritul este un mod de a saluta la caini. De fapt vor doar sa ajunga la „botul” nostru. Caini asa se saluta, se miros bot in bot, „se pupa” dupa care eventual se miros in fund. Trebuie sa ii invatam un alt mod de a ne saluta.
      Atentie, nu va fi simplu, deoarece catelusa are o „experienta” de 7 ani de a va saluta cu sarituri pe dumneavoastra. Teoretic este o problema care in cateva sedinte de dresaj se poate rezolva daca se alege metoda potrivita. Va recoand sa contactati un specialist sa va ajute, daca sunteti din Timisoara, va stau la dispozitie.

  7. Daniela

    buna ziua, avem o catelusa metis, pechinez cu soricar, in varsta de 10 ani pe care am luat-o de pe strada si cred ca avea aprox 2 luni;
    locuim in Bucuresti la bloc, este scoasa afara dimineata si seara, in ultimii aprox 2 ani nu a mai facut pisu in casa, pe covor , dar de doua zile a facut din nou. Posibil sa se fi rezbunat ca nu este luata si ea la plimbare sau s-a speriat de petarde. Cum o mai putem dezvata?

    Multumesc anticipat

    • Sebastian Trenka

      Daca s-a intamplat doar o data, s-ar putea sa fie ceva „accidental” la varsta lui se mai intampla. Daca nu este scos la plimbare la timp e normal sa „protesteze pe covor” sau in alta parte a locuintei. Chiar si petardele pot fi un motiv, unii catei se sperie si fac pisu de frica, alti din contra, se enerveaza, se agita, latra si dupa ce a trecut „primejdia” isi MARCHEAZA locul.
      Articolul de mai sus va ajuta cu sfaturi utile pentru a dezvata cainele, la orice varsta, de obiceiul prost de a folosi covorul din sufragerie drept WC in caz ca nu este vre-o problema medicala sau comportamentala.

    • Sebastian Trenka

      Buna ziua
      Daca doar sta afara nu invata nimic, ba chiar poate sa se abtine de la a-si face nevoile, nu pleace de langa usa, sa nu cumva sa rateze momentul cand se deschide usa si se poate intra sa stea cu dumneavoastra. Va recomand sa petreceti mai mult timp cu catelul dumneavoastra, sa faceti plimbari lungi cu el, sa va jucati cu el si sa urmati sfaturile din articol.

  8. Tommy

    Buna seara . Am un catel shih tzu in varsta de 4 luni . Si nu pot sa il dezobisnuiesc sa mai faca in casa . Cand il vad ca incepe sa miroase pe jos sau sa se invarta reactionez si il scot afara ,dar de multe ori nu sunt cu ochii pe el . Si de mai multe ori il scot afara o jumatate de ora si cand intra in casa isi face nevoile pe covor. Cum pot face ceva sa il dezobisnuie de a mai face in casa ? Va multumesc

    • Sebastian Trenka

      Buna ziua
      Aici treaba este putin mai complicata si nu cred se poate rezolva cu un sfat pe internet. Cauza ar putea fi multipla si in primul rand trebuie gasita cauza si tratata. Probabil ca are un conflict de pozitionare in haita si isi marcheaza locul, sau poate fi o incontinenta urinara si face pisu fara sa isi dea seama cand doarme in pat.
      Pentru un raspuns care v-ar putea ajuta lipsesc multe date. Contactati un specialist din zona dumneavoastra.

      • Daniela Alexandra

        Buna. Am 2 cățelușe una de 8 ani iar cealaltă de 5 ani. Pana acum 5 luni n au făcut niciodată in casa,dar de când a plecat soacra mea in alta țara fac lipsa mica zilnic. Nu mai știu ce sa fac.
        Stam la curte iar USA este NON stop deschisă iar ele tot fac in casa.

    • Sebastian Trenka

      Buna ziua
      Daca cainele dumneavoastra cunoaste si reactioneaza la interziceri, comanda „NU” / „PFUI” ,atunci e simpla treaba. Trebuie folosita. Dar mai sunt si niste exercitii specifice ca de exemplu invatam cainele sa manance la comanda, la permisiunea noastra.
      Promit ca voi scrie un articol pe larg despre „REFUZ DE HRANA”

  9. Alexa Drăgan

    Bună ziua.
    Am o catea ce am adoptat-o de la doua luni. A crescut în casa cu celalalt cățel al meu, acum din păcate a trebuit sa ne apucam sa ii facem o cușcă, deoarece pur și simplu nu poate fi lăsată deloc în casa, a distrus canapeaua. Și de fiecare data când plec de acasă face pipi și casa pe canapeaua din sufragerie și pipi în patul unde dormea cu mine și celalalt cățeluș. Am încercat de toate, pur și simplu nu o pot dezbata. Singura parte bună este că singura întra și mai doarme în timpul zilei în cusca ce mai avem un pic și o terminam. Dar mi-e teama ca nu se va putea adapta afara, după ce pana acum a fost obișnuita sa doarmă în casa cu mine. Cum as putea face sa ii fie mai ușor atât ei, cât și mie? Am încercat din răsputeri sa nu ajungem aici, dar se pare ca nu am reușit sa o dezvatam. Din contra, înainte făcea doar când rămânea singura cu Blacky acasă, acum a ajuns sa facă și cu noi în casa. Oare ii fac și mai mult rău dând-o sa doarmă afara? Din păcate, deși o sa mi se rupă sufletul, nici asa nu mai putem continua ☹️

    • Sebastian Trenka

      Buna ziua.
      Din pacate aveti un caine care sufera de anxietate de separare, cel putin la inceput, cand inca isi facea nevoile in lipsa voastra. Acum are si alte „probleme” pentru ca isi face nevoile si atunci cand sunteti acasa doar ca sa isi ATRAGA ATENTIA asupra sa. Va recomand sa va adresati unui dresor, specialist in comportamente, cat mai repede!!!!
      Faptul ca scoateti cainele afara nu ii va rezolva cauza problemei, ci doar efectul ei, cauza in timp se poate manifesta altfel, adaptat situatiei.

  10. Mihaela Cherciu

    Buna ziua
    Am bichon de 5 saptamani.
    Am citit cu mare atentie sfaturile dumneavoastra dar intrebarea este daca trebuia sa il scot afara de cand l-am adoptat sau nu este tarziu.
    Nu l-am scos afara pana acum pentr-ca am inteles ca nu am voie sa il scot afara pana la trei luni adica pana nu ii fac cele trei vaccinuri iar el nu are decat unul momentan.
    Deci sa il scot de acum sau sa mai astept?
    Multumesc si astept raspuns!

    • Sebastian Trenka

      Buna seara
      Daca aveti o curte unde nu au acces alti catei puteti sa-l scoateti fara probleme. Daca stati la bloc si nu aveti unde sa-l scoateti, puteti sa incepeti trainingul dupa cel de al 3-lea vaccin. Problema e ca ati luat PREA DEVREME catelul din cuib. La 5 saptamani numai ce si-a deschis ochisorii, a inceput sa umble si l-ati si luat. Nu a apucat sa invete o multime de comportamente ESENTIALE din cuib, de la frati si de la mama. Inainte de 8-9 saptamani NU se iau cateii din cuib.
      Dupa imunizare obligatoriu socializare sa invete si el „limba caineasca” 🙂
      Spor la treaba

  11. elena

    Buna seara,
    am o catelusa din rasa sharpei in varsta de 4 luni si jumatate. inainte sa o pot scoate afara, am invatat-o sa isi faca nevoile pe balcon iar acum bineinteles, nu stiu cum sa o invat sa faca numai afara. Ideea e ca treaba mare face numai afara de cand am inceput sa o scot (cu mici exceptii) dar nu reusesc cu pipi. ma poate ajuta cineva? multumesc anticipat.

    • Sebastian Trenka

      Buna ziua
      Avand in vedere ca aveti probleme doar la „pipi” banui ca ar trebui sa o scoateti mai des. Treaba mare o fac de 1-3 ori pe zi, daca nu sunt probleme medicale, dar treaba mica o fac mult mai des. Incercati sa scoateti catelusa la plimbare odata la 2 ore, intr-un weekend, si vedeti ce rezultate are. Bineiinteles, urmariti sfaturile din articol cu modul de recompensare si pasi necesari in caz de accident in casa.
      Succes!!!

  12. Guresoae Geanina

    Buna ziua .
    Am un husky in varsta de 7 luni si un bichon in varsta de 7 ani .
    Nici unul dintre ei nu face in timpul zilei in casa . Ii scot dimineata la 8 jumate si cand ajung eu acasa la 7 nu gasesc nimic . Ii scot afara din nou la 7 si inca odata la 10 jumate 11 ca sa se culce linistiti . Fiind cald le las apa in timpul noptii la fel ca si in timpul zilei .
    Acum de ceva timp fac in timpul noptii ori pe hol ori pe balcon si nu stiu ce sa fac . Nu am avut probleme cu ei pana acum si deja este foarte frustrant . Aveti idee cum as putea proceda sau din ce cauza fac doar in timpul noptii ?
    Multumesc !

    • Sebastian Trenka

      Buna ziua
      Din intrebarea dumneavoastra nu reiese care din catei face „surpriza”. Doar unul sau dmandoi. Aici s-ar putea sa fie si ceva probleme de dominanta si sa-si marcheze teritoriul, sau pur si simplu, fiind ziua foarte cald, nu au asa activitate peste zi, si noaptea ii apuca joaca….. si se intampla. Incercati sa ii separati o vreme peste noapte. Daca in 2-3 zile nu se vad rezultate atunci contactati un dresor cu experienta in probleme de comportament.

  13. Gabriela

    Buna ziua ! Cățelul meu( cane Corso ) are doar 8 săptămâni și locuiesc la casa . Problema este că nu îl pot scoate afară să își facă nevoile deoarece am o cățea de 4 ani ( un american bully ) care nu îl acceptă deloc și mi-e tare frica sa nu ii facă vreun rău. Cum pot proceda în aceasta situație ? Puteți va rog , sa mă sfătuiți cum pot sa o obișnuiesc să îl accepte ? Va mulțumesc !

    • Top Dog K9

      Buna ziua
      Cea mai sigura solutie in acest caz este sa NU se intalneasca cei doi caini. American Bully este un caine cu potential agresiv, in special fata de alte animale, si la 4 ani socializarea ei este aproape imposibila. Va recomand sa achizitionati un tarc pentru cateaua de 4 ani si atunci cand scoateti puiutul afara, cea mare sa fie inchisa.
      Este cea mai simpla si CEA MAI SIGURA solutie.
      O zi frumoasa.

Lasă un răspuns