Cum dezvatam cainele sa mai faca in casa

Am auzit multe ingrijorari de genul: „ce ma fac cu el cand il aduc acasa?” „daca isi face nevoile in toata casa, face in sufragerie, pe mocheta, pe canapea… etc.” si atunci cand acest lucru se intampla, de cele mai multe ori in loc sa rezolvam problema, catelul este scos in garaj sau pe balcon. O alegere nepotrivita, pentru ca acolo va urla de singuratate, va deranja toti vecinii,, ba mai mult cand va veni in casa sa il „giugiulim” putin va face pipi pe el de bucurie. 

Fara sa stim ii dezvoltam si o anxietate de separatie lasandu-l singur. El fiind cu fratii si cu mama lui pana acum, in siguranta, se trezeste brusc singur intr-un loc strain. Normal ca ii este frica si „urla sa fie „salvat”. Dar asta e o alta poveste si voi ‘ataca’ subiectul alta data.

Atunci cum invatam catelul sa-si faca nevoile afara? Trebuie sa il scoatem cat de des posibil, adica odata la 2-3 ore, la inceput inclusiv noaptea si dupa fiecare masa sau daca a baut multa apa. Daca puiul de caine miroase insistent si se invarte intr-un loc,acesta este un semn ca isi cauta locul pentru a-si face nevoile si trebuie scos afara urgent. Foarte important NU il ducem in casa imediat ce si-a facut nevoile, il mai plimbam putin sa nu asocieze „treburile” cu „sfarsitul libertatii” de afara. Eu de obicei nici nu ma uit la catel pana nu face un „șușu”. Pur si simplu ne plimbam. Imediat ce a facut ceva, vine o recompensa, de regula alimentara, (nu ies cu cainele fara recompensa)

Deci Regula de bazaorice atentie si recompensa, la plimbare, vine dupa ce si-a facut nevoile. In felul acesta catelul invata ca nevoile trebuie facute repede, pentru ca altfel nu vine nici joaca nici recompensa. Astfel invatam cainele unde e BINE sa-si faca nevoile, intr-un mod POZITIV, placut si pentru el si simplu de inteles.

 Ce se intampla daca cumva are loc un ‘accident’ si face in casa?

NIMIC

Ne facem ca nu am vazut, subliniez nu ii dam importanta, ca nu cumva catelul, atunci cand este  plictisit sa incerce sa atraga atentia in felul acesta. Si mai important sa NU-l pedepsim. Nu e vina lui ca nu a fost scos la timp.

Daca cumva, a facut ceva in casa, ne facem ca nu am vazut, ignoram fapta, iar mai apoi cineva va scoate catelul, iar cineva va curata locul ‘accidentului’ in asa fel incat sa nu vada catelul. Ca solutie de indepartare a mirosurilor neplacute va pot recomanda ODORMUTE , am folosit cu succes si functioneaza perfect. Prin formula sa de enzime, Odormute, descompune moleculele de miros si le ideparteaza, nu doar le acopera. Prin urmare catelul nu are tendinta sa repete „accidentul” pt ca el mai simte acolo un miros „chemare a naturii” pe care nasul nostru nu-l sesizeaza si considera ca acolo e locul unde trebuie facuta treaba. De aceea este important sa indepartam din casa acele mirosuri care l-ar „provoca” pe catel.

 Daca il pedepsim cainele de cele mai multe ori leaga pedeapsa cu fapta in sine si NU cu locul, cum ne-am dori noi. Prin urmare catelul se va abtine si la plimbare si nu-si va face nevoile afara. Dupa ore de stat afara degeaba ,noi ne plictisim, venim in casa, unde catelul nu se mai poate abtine si ….. uite accidentul! A facut in casa iar! Noi IAR il pedepsim si de fapt invatam bietul catel ca NU E BINE SA-SI FACA NEVOILE in sine , nicidecum ca nu e bine sa le faca in casa. Si asa el se va abtine cat mai mult  si va face pe furis pe unde apuca, dar de regula in casa pentru ca acolo-si petrece majoritatea timpului. Asa intram intr-un cerc vicios, din care e greu de scapat.

Nici nu trebuie sa amintesc sa nu-l bagati cu botul…. bateti cu ziarul…. alte tampenii din popor.

Pe masura ce creste catelul se pot rari iesirile. Pe la varsta de 5-7 luni deja se pot abtine cam 8 ore. Pana atunci e indicat sa tragem o fuga pana acasa in pauza de masa sa scoatem catelul la un „susu”. Daca ati tinut cont de sfatul meu cu recompensa si joaca totul e 5 minute 😉😊. La un moment dat trebuie sa scapam de „fuga acasa in pauza de masa”si asta e indicat sa o facem intr-un weekend, lungind ora la care scoatem catelul, nu sa sarim brusc peste ea.

Prin urmare nu e complicat, trebuie doar sa avem rabdare. Sa intelegem ca si cateii, la fel ca si copiii isi dobandesc  in timp controlul asupra reflexelor de necesitate. Mai apoi sa invatam catelul unde e bine si avantajos pentru el sa-si faca nevoile si sa ignoram ‘accidentele’, indepartand mirosul de urina, in asa fel incat sa nu vada catelul si sa nici nu-l mai simta!

Important, indiferent ce invatam catelul sa o facem pozitiv si sa nu ii cerem imposibilul!

Lasă un răspuns

2 răspunsuri la „Cum dezvatam cainele sa mai faca in casa”

 1. Buna ziua ! Cățelul meu( cane Corso ) are doar 8 săptămâni și locuiesc la casa . Problema este că nu îl pot scoate afară să își facă nevoile deoarece am o cățea de 4 ani ( un american bully ) care nu îl acceptă deloc și mi-e tare frica sa nu ii facă vreun rău. Cum pot proceda în aceasta situație ? Puteți va rog , sa mă sfătuiți cum pot sa o obișnuiesc să îl accepte ? Va mulțumesc !

  1. Buna ziua
   Cea mai sigura solutie in acest caz este sa NU se intalneasca cei doi caini. American Bully este un caine cu potential agresiv, in special fata de alte animale, si la 4 ani socializarea ei este aproape imposibila. Va recomand sa achizitionati un tarc pentru cateaua de 4 ani si atunci cand scoateti puiutul afara, cea mare sa fie inchisa.
   Este cea mai simpla si CEA MAI SIGURA solutie.
   O zi frumoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *